Presentatie

Photo presentation FRBEDe Belgische Schaakbond is gesticht op 19 december 1929 als feitelijke vereniging door de clubs Brussel, Antwerpen, Gent en Luik.

De Belgische Schaakbond is een vereniging zonder winstoogmerk geworden op 30 maart 1959.

Tijdens de viering van haar 50-jarig bestaan in 1970 heeft de Belgische Schaakbond de titel van Koninklijke Belgische Schaakbond gevraagd en verkregen. Sindsdien draagt ze ook haar huidige naam: Koninklijke Belgische Schaakbond (KBSB).

Vandaag groepeert de KBSB 150 schaakclubs. Deze clubs verenigen in totaal 4800 bij de KBSB aangesloten spelers waarvan 30% jeugdspelers onder de 20 jaar. De clubs zijn de effectieve leden van de KBSB. De communautaire federaties en de provinciale liga’s zijn onafhankelijk van de KBSB, maar de vertegenwoordiging van de Belgische schaaksport op internationaal niveau worden ze op de Algemene Vergaderingen van de KBSB vertegenwoordigd met een raadgevende stem.

De Belgische Bond wordt dagelijks beheerd door een Raad van Bestuur van 9 bestuurders en 3 gemandateerde personen, allen vrijwilligers. De voorzitter van de Raad van Bestuur is Günter Delhaes.

De KBSB heeft tot doel om het geheel van het Belgische schaken internationaal te vertegenwoordiger. Zo is de KBSB ook lid van de Fédération Internationale des Échecs (FIDE) en van de European Chess Union (ECU). De FIDE publiceert – met de hulp van de KBSB – een internationale lijst van de Belgische spelers (FIDE elo) en ze kent internationale titels toe aan Belgische spelers, scheidsrechters, toernooiorganisatoren en trainers die ze verdienen. De KBSB zendt elke jaar een mannen- en vrouwenteam uit naar de wereldkampioenschappen voor ploegen (Olympiades) of naar Europese kampioenschappen. De KBSB zendt ook de beste Belgische jeugdspelers uit naar Europese – en wereldkampioenschappen voor de jeugd.

De KBSB organiseert verschillende Belgische kampioenschappen: voor ploegen (interclubs) en individueel, voor jeugd en volwassenen, voor mannen en vrouwen.

Tot slot publiceert de KBSB elke drie maanden een klassement van Belgische spelers (Belgische elo).